Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Търси

ДНЕС Е ИГНАЖДЕН, ЗАПОЧВАТ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ!

ДНЕС Е ИГНАЖДЕН, ЗАПОЧВАТ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ!

На 20 декември отбелязваме Игнажден – денят, в който православната църква почита паметта на свети Игнатий. Св. Игнатий Богоносец е един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. По време на управлението на император Траян, в началото на ІІ в.,  Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“, не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

СПОРЕД ПОВЕРИЕТО

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата ви година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича „полазник“, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета („подкови“), поръсени със сусам.

На трапезата днес трябва да има боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Имен ден днес празнуват: Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.