Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Търси

КМЕТЪТ НА БУРГАС ОТКРИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ ЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА

КМЕТЪТ НА БУРГАС ОТКРИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ ЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА

Кметът Димитър Николов поздрави участниците в младежкия форум „Предимството да бъдеш информиран“, в който се включиха представители от младежки екип „Европа“, сдружение „АСУ Делфи“, фондация „Астика“, инициативата „Бургас харесва младите“, Младежки културен център, ученици от Английската езикова гимназия и Морското училище в Бургас. Инициативата е част от програмата за 9 май – Ден на Европа.

Акцентът на срещата бе Българското председателство на Съвета на ЕС. Дискутирани бяха възможностите за включване на бургаски младежи в дейности и инициативи, с участието на доброволци от Европейска доброволческа служба.

Присъстващите участваха и в тематична викторина, посветена не европейските ценности и общо европейско бъдеще.

По време на втория модул на форума беше показан кратък клип, представящ Бургас като атрактивна културна дестинация.

В третият модул е предвидено провеждането на дебати, посветени на бъдещето на ЕС.

Празникът, посветен на Деня на Европа, бе открит с пищно шествие – парад на знамената, в която се включиха доброволци от инициативата „Бургас харесва младите“, ученици от АЕГ „Гео Милев“ и фанфарен оркестър към Търговска гимназия.

По случай празника днес от 18:00 ч. в залата на Областна администрация Бургас НЧ „Фар 1946“ – Бургас ще представи празничен концерт на вокалните групи и школите по пиано, посветен на Деня на Европа и Европредседателството. В същото време с „Ода на радостта“ Бургаският духов оркестър ще посреща минувачите на открита сцена до „Часовника“.

Програмата на 9 май продължава с общоевропейската „Нощ на литературата“. От 18.00 в четири „четящи гнезда“ небезизвестни личности ще четат откъси от интересни книги. Местата са: BarBossa, Кафе-книжарница „Екслибрис“ /експо център „Флора“/, Craft shop Papa Beer и книжарница „Хеликон“.

Събитието се организира съвместно с Чешкия културен център в София, културни институти и посолства на страните членки на Европейския съюз.

Заедно с Община Бургас в инициативата се включва и Регионална библиотека „П. К. Яворов“. В брандирания от нея с ликовете на известни писатели автобус № 9, движещ се по линията от ж.к. „Меден рудник“ до ж.к. „Славейков“, на пътниците ще се раздават за четене откъси от култови книги.

Честванията по повод Деня на Европа ще продължат и на 10 май. Стартът ще бъде даден с „Велообиколка на ЕвроБургас“, като част от Деня на отворени врати по проекти с европейско финансиране. Събитието е част от европейската кампания „Европа в моя регион 2018“, която се провежда във всички страни от Европейския съюз. Велообиколката ще започне в 13:00 ч. с начална точка Морска гара. След това ще се премине през обновената част на Морската градина, Бизнес инкубатора, Морското казино, Стената на приказките и ще приключи на Експозиционен център „Флора“. След това от 14:00 ч. във Флората ще се проведе европейски пленер „България в Европа“, с участието на ЦПЛР, където малки майстори на четката ще покажат приноса на ЕС в Бургас през своите очи.

Концерт на талантите от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ ще отбележи края на събитията, посветени на Деня на Европа в Бургас. Той ще започне в 18:00 ч. на откритата сцена до „Часовника“.