Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Търси

ОБЩИНА БУРГАС ПРЕДЛАГА НОВА ВИЗИЯ ЗА УЛ. АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

ОБЩИНА БУРГАС ПРЕДЛАГА НОВА ВИЗИЯ ЗА УЛ. АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

Община Бургас финансира със свои средства изработването на проект за пълно преобразяване на ул. „Алеко Константинов“ в централна градска част. Обектът е заложен в капиталовата програма на новия бюджет за 2019 г., който очаква одобрението на местния парламент в края на януари. Преди да се случи практическата реализация на проекта, бургазлии имат възможността да изразят своето мнение, да направят забележка или допълнително предложение. За целта пишете до obshtina@burgas.bg.

Улица „Алеко Константинов“ е в идеалния център на града, граничи със СУ „Кирил и Методий“ и площад „Тройката“, но е в много лошо състояние. Тази година дойде и нейният ред за пълна промяна, като в проекта Община Бургас предвижда подмяна на настилките, създаване на нови зелени площи, поставяне на пейки, оформяне на кътове за приятен отдих, монтиране на ново осветление и видеонаблюдение, поставяне на перголи с пълзяща растителност като на „Богориди“, покритие на района с безжичен интернет. Предложението за новата настилка е да се използват основно гранитни павета. По протежението на улицата ще бъдат подредени красиви павилиони от дърво, метал и стъкло, в които бургаските занаятчии да предлагат своята ръчно изработена продукция. По проект трябва да се изгради и малко арт кафене.

В края на миналата година Община Бургас стартира обновлението на редица малки улички в ЦГЧ, което ще завърши през настоящата 2019-та. Това са „Лермонтов“, „Шипка“, „Отец Паисий“, „Иларион Макариополски“, „Успенска“, „Гео Милев“, „Граф Игнатиев“ и „Константин Фотинов“. Целта е градският център да стане още по-приятен за разходка, забавление, среща с култура и изкуство. Преобразената „Алеко Константинов“ също трябва да стане част от новото по-красиво лице на Бургас.

* На снимките виждате предложение за новата визия на улицата и как изглежда тя днес.