Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Търси

СЛЕД БЛИЗО ВЕК БУРГАЗЛИИ ОТНОВО ЩЕ СЕ ПОВОЗЯТ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА „БУРГАЗЪ ТРЕНЪ“

СЛЕД БЛИЗО ВЕК БУРГАЗЛИИ ОТНОВО ЩЕ СЕ ПОВОЗЯТ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА „БУРГАЗЪ ТРЕНЪ“

След повече от 90 години бургазлии отново ще имат възможност да се „повозят“ на теснолинейката „Бургазъ Тренъ“. На празника на града – 6-ти декември, Никулден, влакчето ще „потегли“ от градинката до сградата на Общината, за да върне времето назад и покаже на бургазлии как е изглеждал родният им град в миналото.

Tренът ще мине по маршрута на историческата железница, която е потегляла от жп гарата в Бургас, а първото й пътуване е на 14-и декември 1925 година. Маршрутът на влака е минавал покрай пристанището и вълнолома, през Булеварда, бургаската митница, Морската градина, по алеята на Централния плаж, стария мост и градските бани, Казиното, Женския и Офицерския плаж и старите казарми до първата спирка на теснолинейката – Солниците. Следващите спирки на историческия влак са били мина „Ходжа мар“ /“Черно море“/ и гарата в Анхиало /дн. Поморие/.

Така в рамките на 10-15 минути възстановката на историческото влакче ще „отведе“ пътниците си на празнично пътешествие през времето и ще припомни места и събития, значими за всеки бургазлия.

Романтичната атмосфера на Никулден ще допълва още фотоколажната работилница „Стари снимки с нови хора“, която ще потопи жителите и гостите на града в магията на Стария Бургас. Тя ще бъде разположена до влакчето на 6-ти декември, Никулден, от 10.30 до 17.00 часа.

Във фото работилницата ще бъдат използвани стари снимки от началото на миналия век, предоставени от Държавен архив-Бургас, а всички нейни посетители ще бъдат заснети в неповторими фотографии, които ще могат да вземат със себе си за спомен.